Släng ut julen men ta vara på jullökarna

Av

I dag skulle jag städa ut julen. Slut på barr på golvet, pynt i varenda hörn och vissna hyacinter i fönsterkarmen. Men när jag skulle slänga de intorkade jullökarna i sopnedkastet började jag tveka. Det känns ju väldigt trist att kasta bort levande växter. Så slog det mig att det måste ju vara samma sak hos mina grannar. De står också med dammsugaren i högsta hugg den här helgen och tampas med julgranar och barr, och känner ett styng av dåligt samvete över att slänga sina blomsterlökar i sopnedkastet, precis som jag.

Så jag slängde iväg ett mail till bostadsrättsföreningens mail-lista för att se om någon ville bidra med sina lökar till nästa års vårrabatter. Genast fick jag svar och hejarop från flera av grannarna. Några hade lökar att bidra med, andra hade inga, men ville ändå skicka lite pepp, ytterligare några hade redan råkat slänga sina och skulle försöka fiska upp dem igen. Så glad jag blev!

Så nu ska lökarna få nytt liv. Vi samlar in dem i en korg som jag ställt i trappuppgången utanför min dörr. Sen till våren planterar vi ut dem i trädgården. Har vi tur och lyckas få dem att överleva utan att ruttna, så blommar de i rabatterna till nästa vår.

Såhär gör du:

  • Samla lökarna i en korg eller på ett fat med jorden kvar runt rötterna.
  • Klipp bort vissna blomstänglar.
  • Vattna mycket sparsamt vid behov så länge du har dem ovan jord. Du kan ha lite näring i vattnet om du vill.
  • De behöver inte stå ljust, utan du kan packa undan dem i en skrubb eller ett skåp om du tycker de är i vägen.
  • När tjälen går ur jorden till våren planterar du ut lökarna. De ska stå i näringsrik jord på runt fem centimeters djup. Våra kommer vi att sätta i en egen odlingslåda med gott om näring under vår och sommar, men det går bra att sätta ner dem direkt i rabatten, bara jorden är matig.
  • När hösten kommer kan du flytta dem till den plats i trädgården där du vill ha dem nästa vår.
  • Håll tummarna och hoppas på det bästa!

Lycka till!

Lämna en kommentar