Fruktkartan – appen som gör staden till en gemensam trädgård

Av

På hösten när äpplena mognar får jag ofta lust att göra eget äpplemos. Det är så gott både i filen och gröten, eller som tillbehör till olika maträtter, som till exempel till gåsen idag på Mårtens afton. Men sen tar det stopp. För jag har inte något äppleträd. Att köpa äpplen för att koka mos tar emot.

I stan är det inte många som har ett eget äppleträd. De allra flesta har inga odlingsmöjligheter alls. Men det finns en massa äpplen på träd i stan, både vilda och sådana som planterats på allmänningar eller i parker. Kruxet är bara att hitta dem.

Och då finns Fruktkartan, appen som gör det lätt att hitta fruktträd som vem som helst får lov att plocka från, i närheten av platsen du befinner dig på. Den har funnits länge och används flitigt. Numera lägger även en del privatpersoner som inte hinner ta hand om frukten på sina träd upp sina adresser i appen, så att folk som vill plocka kan hitta dem.

Gissa om jag blev glad när jag fick två liter stompat mos i precis rätt tid för gåsamiddagen av en vän som använt Fruktkartan och plockat äpplen på olika ställen i stan för att göra världens godaste äpplestomp.

Vilken lyx!